Fonden har till vår stora glädje haft en stark utveckling sedan starten vid årsskiftet 2023. När nu fonden fyller ett år summeras avkastningen till +9,9% medan fondens jämförelseindex (Carnegie Micro Cap Index) avkastat +4,8%, dvs en överavkastning för fonden på +5,1%. Detta i ett marknadsklimat som nog av många upplevts som utmanande.

Ett viktigt skäl till den utvecklingen är att Enter Micro Cap har ett starkt fokus på lönsamma tillväxtbolag med stark balansräkning och tydliga huvudägare – en kombination av faktorer som visat sig vara oerhört viktiga – inte minst i rådande läge.

Utvecklingen har under året minst sagt varit volatil. När vi skrev månadsbrevet för oktober stod bolagen i Micro Cap-segmentet på årslägsta och pessimismen överskuggade allt annat. Vi konstaterade då att för oss som investerar i kvalitativa bolag med starka balansräkningar, god lönsamhet och starka huvudägare är kurssvagheter inte bara av ondo. Det ger möjlighet att köpa in oss i kvalitativa bolag med god operativ utveckling till attraktiva ingångsvärden. 

När den amerikanska centralbanken gav besked att lämna styrräntan oförändrad i slutet av oktober blev det en utlösande faktor till att riskaptiten återvände. I synnerhet för börsens minsta bolag där vi sett kraftigt stigande kurser under sista kvartalet 2023.

Farhågorna kring räntetoppen har minskat markant som en följd av centralbankernas senaste besked. Dock kommer det att dröja innan räntekostnaderna faller på ett märkbart vis för bolagen. Därför har vi investerat i kvalitetsbolag med låg genomsnittlig skuldsättningsgrad, god lönsamhet och lågt beroende av extern finansiering.

Även om det kommer perioder av svagare kursutveckling från tid till annan så är det en trygghet för oss att vara investerade i bolag med mycket goda kvalitéer. Det är av vikt att påminna sig själv i dessa tider om CTT Systems höga lönsamhet, Bonesupports starka tillväxt, Engcons världsledande produkter, Teqnions fina förvärvsförmåga och Biogaias starka balansräkning. Bara för att nämna några tydliga exempel på de kvalitéer som vi vill ha i portföljen.

Sammantaget har vi en portfölj med fortsatt goda förutsättningar att navigera väl även genom rådande omvärldsmiljö.

När vi ser till omvärldsförutsättningarna står vi inför ett mycket intressant läge för Micro Cap-bolagen inför 2024 då värderingarna ser ovanligt attraktiva ut för börsens minsta bolag. Både jämfört med stora svenska bolag, tillväxtaktier globalt och vår egen historiska värdering. Vinstutvecklingen förväntas bli god för portföljbolagen under 2024 samtidigt som långräntor och kreditspreadar fallit markant. Det, i kombination med en låg likviditet i den här typen av bolag, talar för att det kan bli trångt i dörren när väl riskaptiten återvänder med full styrka.

Vi tar oss an det nya året med god optimism!